Virág Blogja

„Sátán keserű találmánya” – a kávé

Ezzel a névvel illették a kávét a 17. századba. De, hogy kerültem ehhez az idézethez? Egy másik idézet kapcsán.

A heti angolos idézethez próbáltam saját kezűleg kigondolni egyet és a reggeli túlélő kávé adta az ötletet. Közben kíváncsi lettem, hogy mennyire különböznek a kávék egymástól. Ez nem volt valami ihlet mondjuk, de legalább megtudtam, hogy ez rendkívül komplex. Egy ültetvényen belül is létezhet több íz. 1000 vegyület kombinációja felel az ízért.

A kávé európai története már egy kicsit megfoghatóbbá vált a számomra. A 17. század Európájában bár elterjedt italnak számított, a vélemények róla még nagyon megosztottak voltak.

1615-ben a velencei papok rettentesen lehúzták, azaz elítélték a kávét. Akkora port vert fel az újdonság, hogy VIII. Clemens Pápa véleményét is kikérték a kávéról, aki megkóstolta és ezután pápai minőségében jóváhagyta a sötért folyadékot.

1650-ben Angliában már 500 kávéház üzemelt. „Penni egyetemnek” becézték őket, találóan, mivel az egy penniért megvásárolható kávé mellett intellektuális, bár lehet, hogy csak józan, beszélgetéseket folytattak. Elterjedésével a kávé fokozatosan átvette a bor és sör helyét a reggeliző asztalnál.

Manapság egyre több tudományos kutatás bizonyítja, hogy a kávé jó. Az Amerikai Étkezési Irányelvek (U.S. Dietary Guidelines) a kávéfogyasztást az egészséges táplálkozás részének tartja. Például, post-menopauzás nőknél csökkenti a rák, és a sztrók előfordulásának a kockázatát. A hosszabb élettel hozható össze, és kisebb a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának az esélye a rendszeres kávéfogyasztás mellett.

A klímaváltozás, az elavult mezőgazdasági gyakorlatok és a szegények kihasználása ellen több kávéval kapcsolatos iparágak szereplője is részt vesz a Sustainable Coffee Challenge (Fenntartható Kávé Kihívásban). Különböző célokat tűztek ki maguknak a résztvevők. Néhány ezek közül: a fenntartható kávé termesztés felé való váltás, az erdők védelme, a vizek védelme, a munkakörülmények javítása, az alkalmazott technikák modernizálása, stb..

 

Források:

http://www.ncausa.org/about-coffee/history-of-coffee

http://www.ncausa.org/Health-Caffeine

https://www.sustaincoffee.org/commitments#browse-commitments



Ha tetszett a bejegyzés, hasznosnak vagy elgondolkodtatónak tartottad, akkor légy szíves, oszd meg. Ezzel segíted alakítani ezt a blogot, hogy másoknak is hasznos tartalmakat tudjak létrehozni. 

Köszönöm szépen!

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!